מאמרים מקצועיים

חשיבות דוקרנים להרחקת יונים ועבודות סנפלינג

יונים ניתן למצוא בכל מקום, ולצערנו לעיתים קרובות הן מהוות מטריד וסיכון לזיהום. לדוגמא אם היונים שוכנים על המזגן, שמעל חוטי הכביסה שלנו, יש לשער כי הם יטילו את צרכיהם על כביסתנו. יתרה מזו, אם ישנו פתח בין חלון הכביסה למטבח שלנו, ישנה כבר סגנה להזדהמות האוכל שאנו צורכים, ואלו רק מעט מן הרעות החולות אשר נגרמות כתוצאה מנוכחותן של היונים. התחלואה הנוראה מכל, אם נשים בצד את הרעש שהן מייצרות ואת הנזק שנגרם לכביסתנו, מחלות מועברות לבני האדם באמצעות היונים.

 

הצואה של ציפורים אלו הינה כר פורה להיווצרות והתרבות חיידקים שונים המזיקים לבני האדם. נהוג ליחס ליונים 60 סוגים של מחלות שונות אשר נוצרות בעיקר אצל קשישים, חולי אסטמה ילדים ואנשים עם מערכת חיסונית חלשה. מחלות אלו מסוגלות להביא לתסמינים של כאבי ראש, דלקות בכבד, חום, הקאות וכו'. במקרים קיצוניים, האדם עלול ללקות במחלות קשות יותר שעלולות להביא לדלקת כרום המוח ולא עלינו, למוות. היונים מארחות על גופן לרוב מיני סוגי טפילים כמו כינים, תולעים ועוד. לרוב המחיר עבור הרחקת היונים הינה נמוכה, והשירות ניתן עם אחריות.

יונה 1

 

פתרונות לבעיית היונים

ישנן לא מעט שיטות אשר נועדו לפתור את  מטרד היונים, גם למטרה פרטנית, וגם לטיפול כולל ונרחב לרחוב או עיר שלמה. בין השיטות ניתן למצוא הצבת דוקרנים שתורמים לבריחת היונים מהאזור, ועבודות סנפלינג נרחבות. נציין כאן רשימה חלקית מן השיטות - האמצעי היעיל והאנושי ביותר הוא למעשה לבנות שבכי ענק ליונים, אשר לצידם יהיה מתחם מזון עבורם. בנוסף, יש לדאוג לאנשי תחזוקה שיבצעו ניקוי ופעולות סטריליזציה קבועות במתקנים. מה שיכול לגרום להפחתת האוכלוסייה של היונים הוא החלפת ביציהם לביצי דמה, בדומה לאופן שבו מבצעים עיקור יזום לחתולים המצמצם את מספרם.          
פתרון נוסף, אך בעייתי מעט הינו פתרון ההפחדה. העיקרון כאן הוא הרחקת היונים ע"י יצירת רעש, קולות של עופות טרף, דחלילים שונים ועוד קולות הפחדה שונים. פתרון זה הוא אידיאלי ליונים נודדות, אך נתפס כלא אפקטיבי עבור יונים דוגרות שהקימו קן במקום. היונים הופכות רגילות לרעשים השונים ולאחר זמן מה חוזרות למקום דגירתן. הרחקת היונים באמצעות חסימת הכניסה לאזורי דגירתן נחשב אפקטיבי רק במידה ומבצעים אותו נכונה, בשילוב נכונות להפחית פגיעה ביונים על ידי שימוש בדוקרנים להרחקת יונים. התקנת דוקרנים, רשתות באזורי קינון וחסימת פתחים ומרווחים הינם שכיחים ברחבי העולם. אולם, חסרון בולט בפעולות אלו הינו חוסר עמידות החומרים אלו בעקבות גשמים וסופות. 

2


פתרון מצוין לבעיית היונים הוא תכנון מראש כיצד להימנע מן הבעיה. תכנון כזה יפחית את נוכחות היונים בבניינים, כאשר תכנון הבית נעשה ללא אדני חלון בולטים, כוכים וכרכובים. כדי למנוע את גישת היונים הנהוגות לדגור הגגות, ניתן להתקין מחסומים מיוחדים ולחזק את סורגי פתחי האוורור ברעפים. פעולה זו תמנע דגירה עתידית של היונים. בנוסף, התקנת סבכה מרווחת נכונה אשר תגן על מסתורי הכביסה, תמנע קינון ותשים קץ לסבלם של הדיירים בבניין המגורים. 

שיטה אשר נחשב פחות הומאנית הינה מריחת חומר דביק על גבי משטחי הדגירה של היונים. מדובר בחומרים אשר מסבים נזק ליונים ולתפקוד הנוצות. יתרה מכך, החומר לא פעם לוכד ציפורים שונות ולטאות וגורם למותן. בעיה נוספת הינה שחרקים רבים נדבקים למשטח דבר אשר מקשה על ניקוי המשטח. שיטה זו מעוררת התנגדות בקרב גורמים רבים ביניהם  PICAS וזאת בשל גרימת החומר סבל רב ליונים ואף נכות תפקודית. 

 

 

בארץ ובעולם ישנם הרבה סוגים של דוקרנים להרחקת יונים ונגד בעלי כנף שונים

 

עוד מימים ימימה, בני האדם מנסים למצוא פתרון שיביא את הקץ לבעיית היונים. ישנם מספר רב של דוקרנים אשר מיועדים להרחקת יונים כגון: דוקרני ברזל מגולוון, דוקרני פלסטיק, דוקרני פח וכו'. עליהם להיות חזקים עמידים וצפופים דיים על מנת שירחיקו יונים באופן יעיל. היונים יכולות לזהות משטח שחסר בו דוקרן אחד מתוך עשרות ולנחות ברווח הקטן שנוצר. דוקרנים שנחשבים מאוד יעילים בהרחקת יונים הינם דוקרני נירוסטה על בסיס נירוסטה. דוקרנים אילו נחשבים מצוינים, אולם בשל מחירם אינם יעילים שכיחים כל כך. במקום אלו, מרבים להשתמש בדוקרני נירוסטה על בסיס פוליקרבונט, אשר זולים יותר ואפקטיביים במיוחד למניעה של נחיתת יונים על אדני חלונות, קצה הגגות, קורות, מרזבים ועוד. 

 

על גבי גגות הרעפים נהוג להתקין קפיצי נירוסטה בקידוח מיוחד בקצה הרעפים ועל הרוכבים המקשרים בין שיפועי הרעפים. בעת שמתקינים אותם דוקרנים בקצה הרעפים אנו מונעים בעצן את הלשלשת אשר נוחת מקצה הגג ישירות אל המשטח מתחתיו. ברוב המקרים מדובר בכביסה שלנו, מרפסת השמש, הכניסה לביתנו דק עץ ועוד. צואה זו מכילה תרכובת שמשאירה כתמים על מגוון חומרים, בין היתר- על שיש, דק עץ קרמיקות מתכות וכדומה. מעבר לפגיעה האסתטית מדובר בנזק סניטרי אשר יכול לגרום לזיהומים חיידקים ומחלות. למרות האפקטיביות הרבה של דוקרנים מסוג נירוסטה, ישנם מקומות כמו משטחים פנימיים בגגות, חלונות עמוקים ומסתורי כביסה ומזגנים בהם אין סיכוי רב למנוע נחיתת יונים ובניית קנים ודגירה, כמו גם גידול דור נוסף של יונים וזאת מכיוון שדבר ידוע הוא שלאחר גדילת הגוזלים ועזיבתן את הקן, הם חוזרים לאחר זמן מה לדגור ממש במקום בו בקעו מהביצה.

עוד פתרונות להרחקת היונים מבוצעות באמצעות עבודות סנפלינג כמו: סגירת פתחים בגגות רעפים ובקירות חיצוניים, אטימה של מחסנים,סככות או כל חלל שעלול לגרום לחדירתן של יונים, והתקנה של רשת מיוחדת לבניינים רבי קומות שמתבצע על ידי מנופים או עבודת סנפלינג. במקומות אלו בלתי נמנע לפרוס רשת מקצועית אשר תרחיק את היונים, דרך עבודות סנפלינג, או לחילופין בשיטות אחרות המונעות באופן פיזי את חדירץ היונים. השיטות שפירטנו לעיל למעשה הופכות את ביתנו פחות מושך עבור היונים ועוצרים את התרבותן, זאת ללא גרימת נזק פיזי ותוך פגיעה אסתטית מינימאלית במבנה.

 

דוקרנים להרחקת יונים, עבודות סנפלינג

להזמנת עבודות סנפלינג והתקנת דוקרנים מיוחדים להרחקת יונים - לשרותכם, נדב זילכה  050-8920023

<!--[if gte mso 9]> Normal 0 false false false EN-US X-NONE HE

בארץ ובעולם קיימות המון שיטות שונות ומשונות לפתרון בעיית היונים ,הן לפתרון נקודתי והן לפתרון כללי בסדר גודל של  עיר.

במאמר זה נדבר על חלק מהשיטות ,ראשית ראוי לציין שחלק ניכר מהנאמר כאן לקוח ממאמרים באתר אנונימוס...

פתרון מעולה לכל בעיה או תקלה ,הוא מראש לדעת כיצד להימנע ממנה .

תכנון נכון של בנייה יצמצם משמעותית את הימצאות יונים במבנים, כאשר מתכננים מראש בית ללא כוכים ,נישות, כרכובים ,קרניזים שקועים ,אדני חלונות בולטים ,פינות מוסתרות בעיקר בגגות .המבנה פחות אטרקטיבי ליונים.

ביצוע מושלם של גגות רעפים כולל התקנת מחסומי ציפורים מראש וחיזוק סורג פתחי האוורור ברעפים ,סגירת המרווח בין קו הרעפים לשוקת המרזב . פעולות פשוטות שימנעו קינון עתידי של יונים בגג.

התקנת סבכה בעלת מרווחים נכונים שתגן על מסתורי הכביסה תימנע קינון עתידי במסתורי הכביסה ותחסוך סבל רב לדיירים בבניין .

קיימים חומרים דביקים שנמרחים ע"ג משטחי נחיתה וקינון ,חומרים אלו פוגעים ביונים ובתפקוד נוצותיהם ,לעיתים אף לוכדים ציפורים ולטאות וגורמים למותן . לרוב נדבקים המון חרקים למשטח ומאוד קשה לנקות לאחר מכן .

דו"ח חי -משק ו- PiCAS Pigeon Control Advisory Service))מתנגדים לשיטה זו הן בגלל חוסר יעילותה והן בגלל פגיעתה ביונים, שהחומר עלול לגרום להן סבל מממושך ונכות תפקודית.

פתרון נוסף הוא פתרון ההפחדה ,הפחדת היונים ע"י רעש ,קולות פיצוץ ,קולות מצוקה של יונים אחרות, קולות של עופות טרף ,דחלילים שונים ,דמויות מפחידות ,דיסקים ,מראות ,שבשבות ,שקיות וסרטים שעושים רעש ברוח .אלו הם פתרונות טובים ליונים חולפות אך ליונים שהקימו קן וכבר רגילות לדגור במקום ההפחדה נתפשת ב PiCAS  כלא יעילה כלל ,מפני שיונים מתרגלות לרעשים ולדחלילים ולאחר זמן קצר מתעקשות לחזור למקום בו קיננו דגרו או בקעו.

פתרון הרחקת היונים ע"י חסימת כניסתם למקומות הדגירה נחשב כפתרון יעיל במידה ומבצעים אותו נכון ,תוך כוונה למזער פגיעה ישירה ביונים. התקנת רשתות באזורי קינון ובמסתורי כביסה ,חסימת פתחים ברעפים ומרווחים ,התקנת דוקרנים ואו קפיצי נירוסטה .הם פופולרים בארץ ובעולם .

אחד החסרונות הבולטים הוא עמידות החומרים בתנאי האקלים הקשים .

אמצעי אסטרטגי יעיל והומאני הוא שליטה באוכלוסיית היונים לפי אזורים ,בניית שובכים גדולים שלצדם אספקת מזון ליונים ,תוך טיפול וניקיון קבוע במתקנים, החלפת ביצי היונים בביצי דמה תגרום לאורך זמן לצמצום משמעותי באוכלוסיית היונים ,ממש כמו שעיקור חתולים יזום מצמצם את אוכלוסיית החתולים.

 

 

 

<!--[if gte mso 9]> <!--[if gte mso 10]>